неделя, 7 август 2011 г.

Day of the Dead (1985)

Малко в сянката на първите два Ромерови зомби филма и сигурно се явява като последната добра стъпка или пък за по-тегавите - разочарование.
Навлиза добре в шарения свят на 80-те, допълнен от музиката и комуникиращ с екшън и слашър съвременниците си. Макар да е реално далеч от тях, офбийт ритъмът от Зората е взел динамиката на времето си. Действието е сериозно напрегнато, макар и със зомбита, разкъсвания, хедшотове, оставени предимно за накрая. Основно следи хора в изолация и напрегнатия разнослоен тежък въздух между тях. Отново познати фигури с положителен персонаж чернокож и военните откъм отрицателния ъгъл, по средата са "учените", водени от д-р Франкенщайн и коравата героиня. Героите са предимно стереотипни, но със солидна психологическа основа, представяйки разни обществени позиции и идеи, поставени в запомнящи се гор сцени.
И тук Ромеро дава малко по-различен поглед на историята, като допълва изградената си вселена, но в по-съсредоточен и изолиран вид със зомбита на все по-заден план като присъствие, но пък с различно значение и участие. А е нужно и те да си имат звезда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар